Χρήστος Κοπελούζος | "Δεν δεσμεύουμε καλλιτέχνες, αλλά ούτε και παρακαλάμε. Στην Aspect4music όλα είναι αλλιώς και αυτό δεν αλλάζει"

Χρήστος Κοπελούζος | "Δεν δεσμεύουμε καλλιτέχνες, αλλά ούτε και παρακαλάμε. Στην Aspect4music όλα είναι αλλιώς και αυτό δεν αλλάζει"

Της Χρύσας Ιωάννου

Μεγάλη μου η χαρά σήμερα που βρίσκομαι με τον ιδιοκτήτη της δισκογραφικής εταιρείας, Aspect4music, κ Χρήστο Κοπελούζο. Ο λόγος είναι ότι παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια τη δουλειά του και οφείλω να ομολογήσω πως με έχει εκπλήξει...

κ. Κοπελούζο, σας ευχαριστώ θερμά που αποδεχθήκατε την πρόσκλησή μου.

Εγώ ευχαριστώ. 

Μουσική σε δύσκολες εποχές. Υπάρχει ακόμα η όρεξη για να γίνονται τραγούδια;

Θα σου πω μόνο ότι στην Ελλάδα, κάθε 1 ώρα, στο YouTube ανεβαίνει περιεχόμενο 300 ωρών. Σου λέει κάτι αυτό; Βέβαια δεν μιλάμε μόνο για τραγούδια αλλά για πολλά ακόμα θέματα όπως ειδήσεις, μαγειρική, gaming, αθλητισμός κλπ. 

Και μπορεί η χώρα μας να απορροφά τόσο μεγάλο σε διάρκεια περιεχόμενο;

Φυσικά και δεν μπορεί. Αυτός είναι ο λόγος που το 90% των βίντεο που ανεβαίνουν, τα βλέπουν από 100 έως 1.000 άτομα το καθένα.

Ας μιλήσουμε μόνο για το μουσικό περιεχόμενο. Τι μπορεί να κάνει ένας καλλιτέχνης για να ακουστεί το τραγούδι του;

Να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας, να πιούμε καφέ και να σχεδιάσουμε από κοινού τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να ταξιδέψει το τραγούδι του όσο πιο μακριά γίνεται. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πουλήσει το σπίτι του για να κάνει αυτό που αγαπάει και ονειρεύεται! Το εύκολο στις μέρες μας είναι να ανέβει ένα τραγούδι στις ψηφιακές πλατφόρμες, το δύσκολο είναι να ακουστεί. Γι' αυτό είμαστε όμως εμείς εδώ.

screenshot www.youtube.com 2024.03.25 17 33 00

Τι πρέπει να κάνει ένας καλλιτέχνης για να συνεργαστεί με την εταιρεία σας;

Καταρχάς να μας πάρει τηλέφωνο (γελάει). Πλέον όλοι ξέρουν ότι ανεβάζουμε τραγούδια με το σταγονόμετρο. Κάθε εβδομάδα απορρίπτουμε αρκετά και ο λόγος είναι απλός. Κακές παραγωγές, φάλτσα και υβριστικό περιεχόμενο σε στίχους, μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Για να συνεργαστεί κάποιος μαζί μας πρέπει να είναι ευγενής, όπως και εμείς και να μην έχει καβαλήσει το καλάμι. Μόνο όσοι αξίζουν μπαίνουν στη μουσική μας οικογένεια.

Θα θέλατε να μου πείτε κάποια παραδείγματα με καλλιτέχνες που αποφασίσατε να μη συνεργαστείτε;

Χωρίς φυσικά να πω ονόματα, θυμάμαι πριν από αρκετό καιρό, είχε έρθει κάποιος μαζί με τον μάνατζέρ του και μου είπε ότι θα ήθελε να συνεργαστούμε αλλά για να γίνει αυτό θα έπρεπε να του δώσουμε κάποια μετρητά και ένα αυτοκίνητο Mercedes. Με έπιασε νευρικό γέλιο και όταν τον ρώτησα με ποιον τρόπο θα κάνουμε απόσβεση τα χρήματα που θα δαπανήσουμε, μου είπε ότι αν αυτός είναι στην εταιρεία μας θα έρθουν πολλοί καλλιτέχνες. Όπως καταλαβαίνεις η συνάντηση έληξε επιτόπου. Ένας άλλος ο οποίος δεν είχε κάνει ποτέ του δισκογραφία και είχε καλή φωνή μπορώ να πω, ήθελε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να μιλάει για αυτόν όλη η χώρα. Απίστευτα πράγματα...

screenshot www.youtube.com 2024.03.25 17 34 55

Έχετε μετανιώσει για κάποιες συνεργασίες;

Ναι, για τρεις και φταίω αποκλειστικά εγώ διότι οι φωνές ήταν κακές. Με έπιασαν στο φιλότιμο και ενέδωσα. Δεν θα ξανασυμβεί όμως.

Βλέπω πολλά και σπουδαία ονόματα στο κανάλι σας στο YouTube.

Όλα τα ονόματα είναι σπουδαία. Το μόνο που αλλάζει είναι η αναγνωρισιμότητα και ασφαλώς η πορεία. Υπάρχουν καλλιτέχνες με σπουδαία πορεία στο χώρο όπως ο Τσακνής, ο Μακεδόνας, ο Μελάς, ο Καρελάς, ο Μπιθικώτσης, η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Νταλάρας, η Μαριώ, ο Λεμπέσης, ο Σαλέας κλπ., άλλοι οι οποίοι έχουν πλούσια δισκογραφία αλλά δεν είναι τόσο δημοφιλείς και αρκετοί που κάνουν τώρα τα πρώτα τους δισκογραφικά βήματα. Όλοι μα όλοι όμως στα μάτια τα δικά μου είναι ίσοι. Δεν αντιμετωπίζω διαφορετικά τον έναν από τον άλλο.

Πότε ένα τραγούδι γίνεται επιτυχία κατά τη γνώμη σας;

Όταν μπει στα σπίτια μέσα. Όταν το αγκαλιάσει ο κόσμος. Εδώ είναι και η δυσκολία. Παλαιότερα υπήρχαν τα βινύλια και τα cd. Τώρα είναι τα πάντα digital. Η Google δεν ήταν χαζή που εξαγόρασε πριν από κάποια χρόνια το YouTube. Έβλεπε που πάει το πράγμα. Σου λέει "θέλεις να ακουστεί το τραγούδι σου; Πρέπει να δημιουργήσεις διαφημιστικές καμπάνιες αλλιώς θα το ακούσουν ελάχιστοι". Βέβαια υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις. Θυμάμαι το "Μην κουραστείς να μ' αγαπάς" του Γιώργου Κουρτέση που έκανε μεγάλη επιτυχία, τον "Πόλεμο" της Λίτσας Γιαγκούση, το "Way to Madness" και το "Pandoras Box" με τον εκπληκτικό βιολονίστα Βασίλη Κατσούλη, την "Μαγεμένη καρδιά" του Θοδωρή Καζάκου, την "Πουτ@ν@ αμνησία" του Πάρη Ευαγγέλου, τα "Λαϊκά τραγούδια" του Ζαφείρη Μελά, τη "Μια στιγμή" της Πίτσας Παπαδοπούλου και άλλα, τα οποία έκαναν επιτυχία διότι κατάφεραν να μπουν στα σπίτια, στις τηλεοράσεις κ.ο.κ.

screenshot www.youtube.com 2024.03.25 17 35 21

Μπορεί κάποιος να πληρώσει για να κάνει επιτυχία;

Ωραία ερώτηση! Έχω δει και έχω ακούσει απίθανα πράγματα. Εμείς σαν εταιρεία δεν εγγυόμαστε ποτέ την επιτυχία. Για παράδειγμα, όταν μας ρωτάει κάποιος τι πρέπει να κάνει για να μπει το τραγούδι του στα trends του YouTube, ποτέ δεν θα του πούμε δώσε μας τόσα ευρώ και θα μπεις οπωσδήποτε. Αυτό δεν το γνωρίζει κανένας, ούτε το ίδιο το YouTube. Εξαρτάται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Έχουμε βέβαια δημιουργήσει οικονομικά πακέτα για trending, ραδιόφωνα κλπ., όμως εγώ προσωπικά δεν πιέζω κανέναν. Ο,τι θέλει ας επιλέξει και εγώ θα του δώσω τη συμβουλή μου με απόλυτη ειλικρίνεια. Για παράδειγμα, εάν ακούσω ένα τραγούδι που κατά τη γνώμη μου δεν έχει άστρο όπως λέμε, δεν θα του προτείνω να πάει για κάτι παραπάνω. Γιατί να το κάνω αυτό; Για να βγάλω μερικά ευρώ ακόμα κοροϊδεύοντάς τον; Μακριά από εμένα αυτές οι πρακτικές...

Με τα συμβόλαια τι γίνεται; 

Τα δικά μας συμβόλαια είναι maximum 2 σελίδες. Δεν πρέπει δηλαδή να είναι δικηγόρος κάποιος για να τα διαβάσει. Απλά πραγματάκια και απολύτως κατανοητά. Δεν δεσμεύουμε κανέναν με 2, 3, 5 χρόνια αποκλειστικότητες, ούτε μπαίνουμε στην τσέπη του στα live του. Καταλαβαίνεις τι λέω. Σε κάθε live θα μου δίνεις 20%-30%. Η αμοιβή μας αναφέρεται στα συμβόλαια και είναι αυτή που έχουμε συμφωνήσει με τον καλλιτέχνη για τις παρεχόμενες από εμάς  υπηρεσίες. Α, και κάτι ακόμα. Ό,τι υποσχόμαστε γίνεται πράξη γι' αυτό δεν υπάρχει ούτε ένας που θα πει ότι τον κοροϊδέψαμε ή ότι άλλα είπαμε και άλλα έγιναν. Οι δεσμεύσεις μας περιγράφονται αναλυτικά στο συμβόλαιο.

Άρα δεν έχει κανείς λόγο να φύγει από την εταιρεία σας.

Όπως είπα και πριν, δεν δεσμεύουμε κανέναν αλλά ούτε και παρακαλάμε. Εμείς κοιμόμαστε ήσυχοι και με την συνείδησή μας καθαρή. Ο καθένας έχει την ελεύθερη βούληση να κάνει αυτό που θέλει. Εξάλλου γιατί να θέλει να φύγει κάποιος, από τη στιγμή που για οτιδήποτε δεσμευόμαστε, το κάνουμε πράξη; Έχω παρατηρήσει ότι κάποιες φορές, όχι πολλές, όταν ένα τραγούδι σημειώσει επιτυχία, θα χτυπήσει το τηλέφωνο του καλλιτέχνη από άλλη εταιρεία και θα προσπαθήσει να τον προσεγγίσει λέγοντάς του ότι αν πάει εκεί θα κάνει κι άλλη επιτυχία. Αυτό βέβαια δεν είναι κακό. Αν βέβαια του ζητηθούν 15 -20.000 ευρώ για να μπει στα trends, και αν μπει...(γελάει). Έτσι ξέρω κι εγώ. Ευτυχώς δεν συμβαίνει συχνά αυτό. Η λέξη ευτυχώς δεν πάει για την εταιρεία μας, πάει στους καλλιτέχνες. Πάντως, όταν καταλάβουμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, ποτέ μα ποτέ δεν θα επέμβουμε έστω και συμβουλευτικά. Τον αφήνουμε να κάνει αυτό που θέλει και η πορεία του θα δείξει αν πήρε τη σωστή απόφαση.

screenshot www.youtube.com 2024.03.25 17 35 49

Τι θυσίες έχετε κάνει για την εταιρεία και γενικότερα για τη μουσική;

Άπειρες θυσίες. Κυρίως οικονομικές. Φανταστείτε ένα κανάλι με μηδέν τραγούδια. Έτσι ήταν στην αρχή. Γιατί κάποιος να εμπιστευθεί την εταιρεία; Πολλά από τα τραγούδια τα χρηματοδότησα εξ ολοκλήρου εγώ. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαι και μουσικός...

Έχετε κυκλοφορήσει δικά σας τραγούδια;

Έχω γράψει 52 τραγούδια με το καινούριο που θα κυκλοφορήσει σε περίπου μία εβδομάδα, Έχω δώσει κομμάτια σε αρκετούς τραγουδιστές και τραγουδίστριες. Τελευταία ολοκλήρωσα και ένα τραγούδι που μου το ζήτησαν για μια ταινία που θα κυκλοφορήσει, ελπίζω σύντομα, στους κινηματογράφους. Τους στίχους έγραψε ο Γιώργος Κωνσταντινάρας, ο οποίος είναι καταπληκτικός στιχουργός, την ενορχήστρωση ο πολυτάλαντος Δημήτρης Παπαγεωργίου και τη μουσική σύνθεση εγώ. Είμαι πολύ χαρούμενος διότι έχω δίπλα μου εξαιρετικούς συνεργάτες όπως ο μαέστρος Αλέξανδρος Ψωμόπουλος (μπουζούκι), ο Σάκης Σάρακας (πιάνο), ο τρομερός Βασίλης Κατσούλης (βιολί) και ο υιός μου Manos που παίζει ντραμς και πάντα είναι δίπλα μου κατά τη διάρκεια της μουσικής δημιουργίας.

Αμοίβεστε για τα τραγούδια που δίνετε;

Μέχρι σήμερα όχι. Γράφω μουσική για την ψυχή μου και όχι για το πορτοφόλι μου. Εννοείται πως δεν θεωρώ κακό να αμοίβεται ο συνθέτης, ο στιχουργός κλπ.

Την εκτιμούν την κίνηση αυτή οι καλλιτέχνες;

Τις περισσότερες φορές ναι. Κάποιες άλλες όχι, αλλά δεν με στεναχωρεί αυτό. Τις ώρες των ηχογραφήσεων, εγώ περνάω καλά και αυτό έχει σημασία.

screenshot www.youtube.com 2024.03.25 17 37 06

Υπάρχει κάτι που σιχαίνεστε σε αυτή τη δουλειά;

Το ψέμα, την αισχροκέρδεια, την αγνωμοσύνη και την ανακρίβεια. Αν μου πεις για παράδειγμα ότι θα κάνεις "αυτό" μέχρι την Τετάρτη και δεν το κάνεις, δεν θα έχεις άλλη ευκαιρία για συνεργασία. Δεν γίνεται εμείς σαν εταιρεία να δεσμευόμαστε για όλα αυτά που υποσχόμαστε και εσύ τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Μα έχω και πρόσφατο παράδειγμα με έναν καλλιτέχνη του οποίου του είχα γράψει τραγούδι και επειδή δεν τήρησε τις προθεσμίες, τον κάλεσα στο γραφείο μου και του είπα ότι το κομμάτι δεν θα του το δώσω και θα το πει άλλος. Το ξέρω πως τον στεναχώρησα, αλλά θα έπρεπε να ήταν πιο σωστός στις δεσμεύσεις του. 

Επίσης να σου πω, πως τα τραγούδια γίνονται με ομαδική δουλειά. Όταν κυκλοφορήσει ένα τραγούδι εργάζονται αρκετοί άνθρωποι για την προώθησή του. Μου έχει τύχει να κάνει ένα κομμάτι επιτυχία και να με πάρει τηλέφωνο ο καλλιτέχνης και να μου πει: "Είδες; Το έκανα επιτυχία". Δεν είπα τίποτα, απλά από μέσα μου γέλασα και εννοείται ότι συμφώνησα μαζί του. Αφού αυτό ήθελε να ακούσει γιατί να του το χαλάσω;

Σχετικά με την αισχροκέρδεια, ένα έχω να πω. Δεν γίνεται να ζητάς την Άρτα και τα Γιάννενα επειδή απέναντί σου βρίσκεται ένας άνθρωπος που αγαπάει τη μουσική. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες, έστω άγραφοι. Εμείς σαν εταιρεία, έχουμε τις ίδιες τιμές και υπηρεσίες για όλους. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ με παραδείγματα. Πίστεψέ με όμως έχω πολλά...

screenshot www.youtube.com 2024.03.25 17 36 10

Θα μπορούσατε να μαντέψετε τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια στην Ελληνική Μουσική Βιομηχανία;

Δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία σκέψης γιατί απλούστατα δεν χρειάζεται. Εμείς δεν ανταγωνιζόμαστε κανέναν. Όλες οι εταιρείες του χώρου (δεν είναι πολλές) πορεύονται με τον τρόπο που έχουν οι ίδιες αποφασίσει. Εγώ έχω τον δικό μου τρόπο τον οποίο δεν διαπραγματεύομαι. Ειλικρίνεια, ηθική,τιμιότητα είναι το δικό μου τρίπτυχο. Όποιος θέλει ακολουθεί, όποιος δεν θέλει στην ευχή του Θεού. Η Aspect4music απαιτώ να υπηρετεί τη μουσική με βάση τα δικά μου πιστεύω, τις δικές μου αξίες που στόχο θα έχουν τον καλλιτέχνη-άνθρωπο και όχι τον καλλιτέχνη-χρήμα. Το να αποκτάς χρήματα είναι κάτι καλό και Ευλογημένο. Ο τρόπος διαφέρει...

κ. Κοπελούζο ήταν πραγματικά μια καταπληκτική συνέντευξη. Σας ευχαριστώ πολύ.

Εγώ σας ευχαριστώ.

Επισκεφθείτε την δισκογραφική εταιρεία Aspect4music και μάθετε τα πάντα για αυτήν

 

 

 

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.